1
120 x 90
2
728 x 90
3
120 x 90

Ce trebuie sa stii despre bolile mostenite la caini

data: 22.04.2013   |   vizualizari: 8473 vizualizari

Boli caineCainii sunt animale de companie iubite si indragite in lumea intreaga. Sunt sociabili, jucausi si foarte inteligenti si reprezinta o alegere potrivita pentru orice familie. Inainte insa de a achizitiona un caine trebuie sa te asiguri ca este sanatos si nu a mostenit anumite boli care sa ii puna viata in pericol. Descopera mai jos lucruri interesante despre bolile mostenite la caini!

Ce sunt bolile mostenite la caini

Cainii pot suferi de o serie de afectiuni, foarte multe dintre ele fiind mostenite. Ameliorarea raselor pedigree sau a cainilor pentru concursurile canine inseamna ca rase diferite de caini au fost imbunatatite separat. Ca rezultat, rasele de caini nu numai ca sunt diferite, dar au dezvoltat si anumite sensibilitati la diferite afectiuni.

Specialistii sunt de parere ca aproape orice rasa de caini bine studiata este predispusa la o serie de afectiuni mostenite.

La ce tipuri de boli sunt predispusi cainii

Unele boli mostenite de caini sunt foarte rare ssi cauzeaza suferinte usoare, insa altele sunt foarte periculoase si dureroase. Printre cele mai comune boli mostenite de caini se numara:

  • cancerul
  • pierderea vederii
  • diabetul
  • afectiunile cardiace
  • afectiunile pielii
  • epilepsia
  • displazia de sold
  • pierderea auzului.

De ce apar diferente intre rasele de caini

Exista o serie de explicatii pentru care apar diferente intre rasele de caini. De obicei, aceste diferente sunt variatii naturale intre rasele de caini. De asemenea, aceste diferente sunt cauzate de programele articifiale dezvoltate de oameni pentru a obtine rase de caini cat mai performante. De altfel, de-a lungul timpului, oamenii au incercat sa obtina rasa perfecta de caini, atat in ceea ce priveste aspectul exterior, cat si gradul de sanatate si performanta.

Problemele apar insa atunci cand in aceste programe de ameliorare sunt incrucisate rase predispuse la anumite afectiuni sau rase foarte asemanatoare. De obicei, rasele incrucisate traiesc mult mai mult decat rasele pure. De altfel, rasele incrucisate sufera de mai putine afectiuni.

Bolile mostenite pot fi depistate?

Unele afectiuni pot fi transmise de la parinti la copii, fara ca parintii sa aiba semne de boala. In aceste cazuri, parintii sunt denumiti ''purtatori''. Oamenii de stiinta si crescatorii de caini dezvolta continuu teste pentru a identifica cainii care pot purta anumite afectiuni severe si care astfel nu au voie sa fie incrucisati cu alte rase.

Cele mai comune teste dezvoltate de oamenii de stiinta sunt ecografiile pentru afectiunile oculare si pentru displaziile de sold.

Ce poti face

In primul rand, este indicat sa eviti achizitionarea de caini incrucisati de aceeasi rasa. Acestia sunt de obicei mai bolnavi si mai predispusi la o serie de afectiuni severe. In plus, cainii din astfel de rase mor mult mai repede.

De asemenea, atunci cand achizitionezi un caine, este bine sa vezi daca este produsul incrucisarilor cu rude apropiate. Evita puii care sunt produsii incrucisarilor intre frate si sora, tata si fiica, mama si fiu sau bunici si nepoti. In plus, atunci cand cumperi un caine cere si certificatele de sanatate si asigura-te ca animalul pe care il cumperi se afla intr-o stare buna. Crescatorul trebuie sa iti spuna si ca animalul este potrivit pentru imperecheri.  

Comentarii:

0 comentarii

Nici un comentariu

Comenteaza articolul

Adresa dvs. de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate *
  • mail-share.png
Intreaba medicul veterinar

Evenimente din lumea animalelor


Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand a aparut pisica domestica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cand toarce o pisica?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Cum isi aratau vechii greci durerea la decesul unei pisici?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce inseamna atunci cand coada unei pisici se misca dintr-o parte in alta?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Ce este special la pisicile care traiesc la Muzeul Ernest Hemingway din Florida?

Cat de multe lucruri stii despre pisica ta?

Psicile calico sunt de obicei...

urmatoarea intrebare
vezi rezultatul
Animax
Feedback Zoo.ro
Inchide fereastra